"SpiroClinic Compact" ve "Spiroway Disposable" ürünlerimizin stüdyoda çekimlerini yapmıştık.
Inofab Health
Endüstriyel Tasarımcı - Kalite Yönetim Temsilcisi
TEMMUZ 2017 - KASIM 2018, ANKARA
İnofab Health'e endüstriyel tasarımcı olarak işe başladığımda şirket içinde SpiroHome Personal ürününün konsept çalışmaları devam ediyordu. Bu çalışmalara katkı sağlamaya çalıştım. Prototipler ile konseptleri test etmeye çalışıyorduk. Ardından ürün detaylarını tasarlamaya başladık.Nihai ürün tamamlandığında üretime aktarma işlerine başlayacaktık.
Üretime başlamadan önce şirket içinde bir Kalite Yönetim Sistemi kurulması gerekiyordu. Bu zaman diliminin ikinci yarında Kalite Yönetim Temsilci olarak bu sistemin kurulması ve şirkete entegrasyonunda yaklaşık 7 aylık yoğun bir çaba sarf ettim.
Endüstriyel Tasarımcı rolündeki deneyimlerim;
Sketch ve mockuplar ile konsept tasarım geliştirme.
Ürün modelleme ve prototipleme.
PCBA ve elektronik komponent montaj detayları tasarımı.
Prototipleme sonrası kullanıcı testleri.
Kalite Yönetim Temsilcisi rolündeki deneyimlerim;
Şirkete ISO 13485:2016 Kalite Yönetim Sistemi kurulması (danışman firma ile beraber)
Spirometre için Teknik Dosya oluşturulması (danışman firma ile beraber)
CE Teknik dosya test gereksinimlerinin belirlenmesi.
CE Teknik dosya için şirket dışı testlerin planlanması ve uygulanması.
Onaylanmış kuruluş tarafından ISO 13485:2016 ve MDD 93/42/eec teknik dosya denetimini geçme.
FİKİR GELİŞTİRME VE BEYİN FIRTINASI
Projenin geliştirmesi için vazgeçilmez bir parça olan beyin fırtınası çalışmaları yapmıştık. Beyin fırtınası çıktılarını sınıflandırarak anlamlı hale getirmiştik.
RİB VE MONTAJ DETAYLARI TASARIMI
Parçaların stresleri ve montajlarını düşünerek iç yüzeylerde destek "rib" ve birleşme yüzeylerine detay tasarımları yapmıştık.
FİKİR GELİŞTİRME
Proje içerisinde konsept geliştirmek için sık sık eskizler ile fikir geliştiriyorduk. Bu fikirleri sınıflandırarak süreci ilerletiyorduk.
KONSEPT GELİŞTİRME
Ürün fikri üzerinden eskizler ve hızlı prototipler ile konsept tasarımları geliştirmeye çalıştım.
Hızlı protipleme için 3B yazıcı ve CNC lazer kesici kullanmıştım. Ayrıca kil ve köpük malzemeleri de kullanmıştım.
SÜREÇ PLANLAMA
Fonksiyonel prototip yapımı, numune üretimi gibi kritik süreçleri planlıyor, günlük scrumlar ile süreci yakından takip edip departmanlar arası uyumu en üst seviyede tutmaya çalışıyorduk. Bunun için 2 haftalık sprint planlamalarını tahta üzerinde görsel olarak hazırlıyorduk.
PROTOTİPLEME
Prototipleme için FDM tekniğine ek olarak SLA yöntemini de kullanıyorduk. Bunun için FormLabs markasının yazıcılarını ve aksesuarlarını kullanıyorduk.
AR-GE SÜREÇLERİNİN TASARLANMASI
Kalite Yönetim Sistemi gereği şirket içi Ar-Ge süreçlerinin planlanması ve dokümante edilmesi gerekiyordu. Bunun için büyük akış tabloları oluşturup ekipçe üzerinde çalışmıştık.
PROTOTİPLEME
Ürün fikrini anlatabilmek için programlabilir kartlar ile hızlı prototipler hazırlıyorduk ve proof of concept fikrini aktarmakta kullanıyorduk. Fotoğraf: İlaç takibi için geliştirdiğimiz bir prototip.
SKETCH YAPIMI
Fikir eskizleri üzerinden ambalaj tasarımı ve kutu içeriğini belirlemeye çalışmıştık. Bu süreçte fikirlerin eskizleri üzerinden sınıflandırma yaparak süreci ilerletmiştik.
YURTDIŞI FUAR KATILIMLARI VE MARKET YORUMLARI TOPLAMA
Her sene katıldığımız fuarlar ve kongreler ile potansiyel kullanıcıların yorumlarını ve beklentilerini anlamaya çalışıyorduk.